Vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde
Een CZO-gecertificeerde opleiding
Als oncologieverpleegkundige begeleid je een patiënt tijdens het volledige traject. Om dit zo goed mogelijk te doen, is kennis van oncologie minstens zo belangrijk als goede praktijkervaring. De Vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde stoomt je klaar tot een ervaren verpleegkundige met veel kennis op het gebeid van oncologie en de optimale ondersteuning van patiënten en hun naasten.
Wat kun je verwachten?
Tijdens deze opleiding leer binnen 9 maanden in 14 lesdagen over inhoudelijke thema’s binnen het oncologisch werkveld. Je doet kennis op over onderzoeken en behandelingen, zoals oncologische systeemtherapieën, immunotherapie, personalized medicine en hoogcomplexe chirurgie. Daarnaast maak je kennis met een breed scala aan onderwerpen, zoals supportive care, ketenzorg en zelfmanagement.
De Vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde is vormgegeven op basis van de beroepspraktijk van de oncologieverpleegkundige. Deze zogenaamde ‘kenmerkende’ beroepssituaties zijn vertaald naar vijf EPA's. De opleiding draagt bij aan het behalen van deze vijf EPA's (in jouw eigen zorgorganisatie). Het wordt hierbij in de toekomst ook mogelijk om losse EPA's Oncologie te volgen. Meer informatie volgt op deze pagina.
Als oncologieverpleegkundige in opleiding kom je gedurende de opleiding een periode te werken op een interne afdeling, chirurgische afdeling, dagbehandeling of spoed (basisleerplaats)*. Daarnaast vindt er een aanvullende stage plaats op een andere afdeling dan jouw basisleerplaats en heb je 32 uur de ruimte voor een ketenzorg-keuzestage.
In de opleiding wordt aandacht besteed aan ons klinisch onderzoek en krijg je toegang tot de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van kanker. Dit maakt jou een ervaren en gecertificeerde oncologieverpleegkundige, én een belangrijke steun voor de patiënt.
Een overzicht van de opbouw van de Vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde volgt binnenkort hier via een visuele weergave.
Sinds 2024 organiseren we een jaarlijkse alumni bijeenkomst waarbij oud-studenten met elkaar kunnen kennismaken en bijgepraat worden over de laatste ontwikkelen in hun vakgebied! Klik hier voor meer informatie.
*Indien je niet in dienst komt/bent van het AVL, check in jouw zorginstelling wat de duur, de leerroute en de stages zijn. Dit verschilt per zorginstelling en hangt af van het patiëntenaanbod en leersituaties.
In het kort
- Dé plek om opgeleid te worden tot een van de beste oncologieverpleegkundigen van Europa.
- Een opleiding waarbij je zowel meer leert over oncologie en de behandelingen, maar ook patiëntondersteuning en palliatieve zorg.
- Een ideale combinatie tussen theorie en praktijk, zodat je de inhoud direct kan toepassen in jouw werk.
- De mogelijkheid om deze opleiding zowel intern bij het AVL (je komt in dienst bij het AVL) als extern te volgen.
Waarom het AVL?
Je kiest voor het Antoni van Leeuwenhoek als je meer wilt leren over oncologie. Het AVL combineert de zorg voor kankerpatiënten met grensverleggend onderzoek. Niet voor niets maken we deel uit van Cancer Core Europe: 7 vooraanstaande instituten in Europa die kennis met elkaar delen. Dit maakt ons hét oncologisch onderwijsinstituut voor zorgprofessionals. We bieden kwalitatieve, praktijkgerichte vervolgstudies en stages met oog op de toekomst. Dit doen we op basis van de laatste bewezen inzichten en met veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.
Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over de Vervolgopleiding Oncologieverpleegkunde. Een up to date versie van de brochure volgt binnenkort.
Heb je interesse? Kijk op www.werkenbijavl.nl voor de actuele vacature.