Programma

Leren en werken
De opleiding tot anesthesiemedewerker start met een beroepsvoorbereidende periode (BVP). In de BVP maak je kennis het werken op de operatiekamer (OK). Vervolgens loop je een stage van 3 weken op de verpleegafdeling en een week op verschillende functieafdelingen

Daarna start de rest van de opleiding, toegespitst op de anesthesie. Deze bestaat uit 6 verschillende theorieblokken, waarbij je een paar weken theorie volgt en vervolgens je geleerde kennis in de praktijk brengt. Hierbij ga je aan de slag in een steeds complexere werkomgeving en krijg je stap voor stap meer verantwoordelijkheid.  

Als anesthesiemedewerker in opleiding sta je veel op de OK. Dit is een afdeling met veel dynamiek en strak geplande programma’s. In het AVL zie je vooral patiënten die hier worden behandeld voor een oncologische aandoening. Dat kunnen veelvoorkomende ziektebeelden zijn, maar je krijgt ook te maken met zeldzame vormen van kanker. Omdat het AVL een onderzoeksinstituut is, doe je ook veel ervaring op met innovatieve ingrepen en behandelingen. Hierdoor ben jij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied.

Onderwerpen
Tijdens de opleiding tot anesthesiemedewerker verdiep je je (onder andere) in de volgende onderwerpen:

  • Beademen binnen de anesthesie, longen
  • Locoregionale anesthesie, centraal en perifeer zenuwstelsel
  • Hemodynamische bewaking binnen de anesthesie, hart en bloedvaten
  • Anesthesie gericht op laag- en middelcomplexe ingrepen
  • Anesthesie gericht op verschillende ziektebeelden
  • Anesthesie gericht op hoog complexe ingrepen
  • Pijn en pijnbestrijding

Goed om te weten
Voor deze opleiding kom of ben je in dienst van het AVL en werk en leer je op de OK, in het anesthesieteam van het AVL. De opleiding vindt voor 80% plaats in het AVL. Daarnaast volg je een deel van je praktijk in het BovenIJ Ziekenhuis. Hier doe je onder meer ervaring op met Spoedeisende Hulp (SEH), anesthesie bij kinderen en de specialismen orthopedie en verloskunde.

Resultaat
Na afronding van de opleiding tot anesthesiemedewerker ontvang je een CZO-erkend diploma.