Inhoud van de stage

In het AVL krijgen aios Interne Geneeskunde de mogelijkheid om opgeleid te worden tot internist-oncoloog.

Aan de slag
Tijdens de differentiatie bekwaam je je in de diagnostiek, behandeling en begeleiding van patiënten met kanker. Een belangrijk onderdeel hiervan is het actief deelnemen aan multidisciplinaire overleggen (MDO’s), waarin je een coördinerende rol aanneemt bij het gezamenlijk opstellen van een behandelprotocol. Ook ontwikkel je deskundigheid op het gebied van de gevolgen van deze ziekte op korte en langere termijn, zowel op medisch als psychologisch en sociaal vlak. Je richt je hierbij zowel op zowel de patiënt als op diens naasten. Tijdens deze opleiding leer je jouw ‘internistische' kennis toepassen en uitbouwen. Je ontwikkelt je op het gebied van farmacotherapie, toxiciteit, supportive care en palliatieve zorg en bouwt vaardigheden op met patiëntenbegeleiding en multidisciplinair werken.

Goed om te weten
Gedurende deze stage heb je de mogelijkheid een keuzestage te volgen op het gebied van Klinische Farmacologie. Klik hier om meer te lezen over dit programma.

Over de afdeling
De afdeling Medisch Oncologische Disciplines (MOD) bestaat uit de vakgroepen interne geneeskunde, maag-darm-leverziekten, longziekten, klinische farmacologie, neurologie en psychiatrie. Per jaar zien we hier 9.500 nieuwe patiënten met oncologische aandoeningen.

Wetenschappelijk onderzoek
Het AVL is een toonaangevend onderzoeksinstituut. Ook op onze afdeling is wetenschappelijk onderzoek daarom leidend. Belangrijke thema’s (zowel voor het onderzoek als onze zorg) zijn behandeling op maat, immuuntherapie en kwaliteit van leven. Tijdens je differentiatie includeer je patiënten in lopende klinische studies, en begeleid je patiënten in studies. Je wordt gestimuleerd om casuspresentaties te houden op landelijke Internistendagen en hebt de mogelijkheid om aan te haken bij lopend wetenschappelijk onderzoek in het AVL.

 

Permanente Bijscholing Anios
Door al snel meerdere taken tegelijk te vervullen, word je goed voorbereid op de toekomstige taken als internist.”
Martin Rijlaarsdam Aios Interne Geneeskunde