Inhoud van de differentiatie

Inhoud van de differentiatie
De differentiatie heeft als doel om alle nodige GE-chirurgische competenties te behalen. In het AVL bieden we deze differentiatie aan voor een periode van 12 maanden.

Aan de slag
Na een inwerktraject ga je meteen aan de slag. In deze differentiatie ligt de focus op het vergroten van je kennis van de diagnostiek, behandeling en behandelingsresultaten van de meest voorkomende gastro-intestinale aandoeningen. Je verwerft inzicht in de mogelijkheden van andere disciplines, die betrokken zijn bij de behandeling van deze aandoeningen. Tijdens de differentiatie heb je een wekelijkse poli waarin je zelfstandig patiënten ziet en behandelt. Je bent het primaire aanspreekpunt voor longpatiënten, en loopt zo vaak mogelijk visite mee met de anios. Je zit visite voor en neemt een leidende rol aan in klinische besprekingen en MDO’s.

Tijdens de differentiatie ben je verplicht om de 20-dagdelenstage te lopen bij een andere afdeling, waaronder radiotherapie, interne oncologie, pathologie, radiologie en klinische genetica. Maar wat deze stage echt uniek maakt, is dat alle aios de mogelijkheid krijgen om maandelijks hun leerdoelen te bespreken tijdens een opleidingsoverleg. Waar nodig worden de individuele leerdoelen aangescherpt en bijgestuurd, zodat iedere aios het meeste uit zijn of haar opleiding haalt en de opleidingsgroep de aios daarbij optimaal kan ondersteunen.  

Over de afdeling
De afdeling Heelkunde is onderdeel van het Cluster Heelkundig Oncologische Disciplines (het HOD). In het AVL verzorgt deze afdeling alle oncologische chirurgie van ons instituut, in de volle breedte. Er werken 19 chirurgen, verdeeld over 6 subgroepen, waaronder colorectale-lever, mamma, long, schildklier en sarcoom-melanoom. Behandelingen worden gedaan op basis van conventionele technieken, maar ook met innovatieve oplossingen zoals robotchirurgie. Het AVL is dan ook een voorloper op het gebied van oncologische behandelingen, waardoor geleerde kennis altijd up-to-date is.

Wetenschappelijk onderzoek
Tijdens de differentiatie is dit onderzoek een belangrijke manier om verdieping te bereiken. Op de afdeling wordt hier veel tijd aan besteed. Als aios in het AVL werk je mee aan het onderzoek en leer je tevens hoe je dit zelf organiseert en initieert.