Programma

Leren en werken
Bij de AVL Academie geloven we dat je het meest leert door te doen. Daarom gaan werken en leren bij ons hand in hand. In totaal duurt de opleiding tot Radiotherapeutisch laborant bijna 3 jaar. De eerste 6 maanden ga je fulltime naar school: dit theoretisch gedeelte volg je aan de zorgacademie van het Erasmus MC in Rotterdam.

Na een half jaar start je de praktijkperiode in het AVL. Eerst volg je een intensief inwerkprogramma, daarna ga je aan de slag op de afdeling. In de opleiding leer je alles over de voorbereidende handelingen, zoals het maken van fixatiemaskers. Ook assisteer je bij bestralingstechnieken, waardoor je de bestraling zelf heel secuur leert uitvoeren. Na de opleiding ben je een ervaren radiotherapeutisch laborant. 

Uniek aan deze praktijkperiode is dat je in het eerste jaar je breder ontwikkelt dan alleen de radiotherapie. Je krijgt de kans om ook op andere afdelingen stages te lopen, waardoor je een goed beeld krijgt van werken in de gezondheidszorg.

Over de afdeling
De opleiding speelt zich af op de afdeling Radiotherapie. Hier werken 250 medewerkers die samen zorg dragen voor de 300 patiënten die dagelijks bestraald worden. Deze afdeling is een vooruitstrevend centrum op het gebied van kankerbestraling, en dan ook voortdurend op zoek naar verbetering van behandelresultaten en radiotherapeutische behandeling. Hiervoor heeft de afdeling de nieuwste technieken in gebruik, zodat elke patiënt de beste op maat samengestelde behandeling kan ontvangen.

Resultaat
Na het afronden van de opleiding tot Radiotherapeutisch laborant ontvang je een CZO-erkend diploma op hbo-niveau.